MAĞARA KORUMA

Mağara Koruma

Mağaralarımız milyonlarca yıllık bir süreçle oluştu!
Türkiye'de bir çok mağara turizm amaçlı işletilmekte ve bir çoğu da işletilmek   için projelendirilmektedir. Karst oluşumlar açısından zengin olan ülkemizde mağaraların  turizm amaçlı olarak kullanılması:  
  • Vatandaşların ülkemizin doğal zenginliklerini tanıması
  • Doğal zenginliklerin tahrip edilmesinin engellenmesi, mağara ziyaretlerinin denetlenmesi
  açısından önemlidir. Ancak doğru işletilmeyen bir mağara, onbinlerce  yılda oluşan oluşumların kırılıp döküldüğü ve çevre yeraltı sularını zehirleyen  bir hal alabilir. Ayrıca bir çok mağarada canlılar yaşamaktadır ve bu canlılar  mağaranın turizme açılması ile değişen şartlara adapte olamamakta ve ölmektedir. 
Bir göl çevresinde yaşayan kuş türlerini gölün turizme açılması ne derece etkiliyorsa,  bir mağaranın turizme açılması da mağara içinde yaşayan canlıları etkilemektedir. Ülkemizdeki  mağaralar nesli tükenmekte olan yarasa türleri, kör sürüngenler, sinek ve salyangoz türleri  ve bir çok mikro organizma barındırmaktadırlar. Bu canlı türlerinin kendi ekosistemlerinde  yaşamlarına devam etmeleri için hepimiz gerekli duyarlılığı göstermeliyiz. 
Mağaraların turizme açılması:
  • Henüz tespit edilmeyen (keşfedilmeyen) canlı türlerinin yok olmasına,
  • Mağarada yaşayan canlı türlerinin ölmesine,
  • İnşaat çalışmaları sırasında duvarların patlatma kullanarak genişletilmesine ve oluşumların kırılmasına,
  • İşletme dönemince kimi ziyaretçiler tarafından tahrip edilmesine,
  • Mağaranın kirletilmesi dolayısı ile su kaynalarının kirlenmesine
neden olabilir. Doğaya duyduğumuz saygı ve sevgi, ülkemizde yapılan bu  çalışmaların daha bilinçli ve özenle yapılması konusunda bizleri harekete geçirmektedir.

Bilinçli Mağara Turizmi

 
Bu olumsuz etkileri en aza indirgemek için aşağıdaki konularda bilgilendirme çalışmaları  yapılmalıdır.
  • İçinde yoğun canlı türleri olan mağaralar kısmen de olsa turizme açılmamalıdır. Doğal yaşam  bizden gereken ilgiyi beklemektedir.
  • İşletmeler mağara oluşumlarının zarar görmesini engelleyecek önlemleri almalıdır.   Mağara oluşumlarının onbinlerce yıllık bir çökelme süreciyle oluştuğu unutulmamalıdır.
  • Mağaralardaki kirlilik engellenmelidir. Mağaralar genellikle çevredeki yüzey   sularının geçtiği yerler olduğu için çok temiz tutulmalıdır, atık suların mağarayla ilişkisi olmamalıdır.   Kirlenen mağara içme suyunun da kirlenmesi demektir.
  • Mağaralar ticari çıkar alanları olarak görülmemelidir. Ne kadar iyi yapılırsa yapılsın  mağara turizmi doğal zenginlikleri ebediyen tüketen bir aktivitedir.

Ne Yapabilirsiniz?

 
Kendi çevrenizde turizme açılmış mağaraları ziyaret ettiyseniz ve burada tahribat ve  ilgisizlik görüyorsanız öncelikle işletme sahibini ve görevlileri bu konuda uyarabilir,  önlemler konusunda onları bilgilendirebilirsiniz. Sonuç alamıyorsanız "Türkiye Mağaracılar  Birliği, Koruma Komisyonu" ile temasa geçebilir ya da ilgili sivil toplum örgütlerini   harekete geçirebilirsiniz. 
Çevrenizde var olan mağaralara girildiğini ve bu mağaraların tahrip edildiğini düşünüyorsanız  yerel yönetimleri bu konuda koruyucu önlemler almaları yönünde uyarabilirsiniz. Gene "Türkiye  Mağaracılar Birliği" ile yazışarak konu hakkında bilgi verebilirsiniz.

İlgili Bağlantılar

 
Türkiye Mağaracılar Birliği
 

İletişim

Bu blogda yazar olarak yer almak ve katkıda bulunmak istiyorsanız, blog yöneticileri ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.



Blog Yöneticileri

HAKKINDA

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) 1988 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde araştırma ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.

AMAÇ

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu 'nun (HÜMAK) çok yazarlı resmi ve gayrıresmi paylaşım ortamıdır.

Kafasından bareti eksik etmeyen tüm mağaracıları aramızda görmekten keyif, zevk, haz ve gurur duyarız, hoşnut kalırız..