TARİHÇE

Üniversitemizin Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK), 1988 yılında Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve araştırma görevlilerinden oluşan bir grubun mesleki açıdan yakın oldukları bu konuyu üniversite ve Türkiye genelinde yaygınlaştırma fikrinden doğmuştur.

Mağaracılığın sportif ve bilimsel yönleri çoğunlukla birbirleriyle kesişir. Başka bir deyişle biri diğerine ulaşmak için araç durumundadır. Yapılan çalışmalarda, konunun her iki yönü de dengede tutulmaya özen gösterilmiştir. En derin ve en uzuna ulaşmanin yanı sıra, mağaraların son derece özgün hidrojeolojik, biyolojik, prehistorik vb. özelliklerini inceleyerek, bilimsel anlamda bir katkı yaratmak da sürekli göz önüne alınan bir hedef olmuştur.

HÜMAK şu anda, üniversitemizin farklı bölümlerinden oluşan 20 kişilik bir çekirdek grup ile çalışmalarını yürütmektedir. Topluluk Hacettepe Üniversitesi'nde bulunan tüm ögretim elemanları, öğrencileri ve personeline açıktır.

Topluluk çalışmaları belirli bir sistem içinde yürütülmektedir. Topluluğumuza üye alımları istisna durumlar dışında yılda bir defa gerçekleşmektedir. Topluluğumuza gelen yeni üyelere ilk olarak mağaraların oluşumları, korunmaları, araştırılmaları, mağarada karşılaşılabilecek tehlikeler, ilk yardım ve kullanılan teknik malzemelerle ilgili bilgiler verilmektedir. Teknik malzemelerin kullanılmaları teorikte ve pratikte her üyeye tek tek öğretilmektedir. Örneğin dikey mağaralara iniş ve çıkışta kullanılan SRT (Single Rope Technique) yani tek ip tekniği ilk olarak Merkez veya Beytepe spor salonunda daha sonra Ankara Hüseyin Gazi Dağı ve Beytepe Kampüsü yakınlarındaki taş ocağında gösterilmektedir. Dikey mağaracılık çalışmaları devam ederken bir yandan da yatay mağaralardan başlayarak mağara içi çalışmalar sürdürülmektedir.
Anamur, Aydıncık ve Eskişehir bölgelerinde devam eden araştırma faaliyetlerinin yanısıra 1996 da 1. Ulusal Mağara Fotografları yarışmasını, 1999 da 3. Ulusal Speleoloji (Mağara Bilimi) Sempozyumunu büyük bir katılım altında başarı ile gerçekleştirmiştir. Bitirilmiş ve devam eden çalışmalar esnasında özellikle MTA Mağara Araştırma Grubu ile, bazı kurum ve kuruluşların yanısıra yabancı araştırmacılarla ortak çalışmalara katılmışlardır. Bu çalışmalara örnek olarak topluluğumuz, 2001 Temmuz ayı içerisinde MTA Mağara Araştırma Grubu, Hacettepe Üniversitesi UKAM (Uluslararası Karst Araştırma Merkezi) ve Ukraynalı CAVEX Mağara Araştırma Grubu'nun katılımlarıyla gercekleşen Aladağlar ekspedisyonuna katılarak gerçekleştirmiştir. Son olarak topluluğumuz, 2002 yılında da Aladağlar ekspedisyonuna katılmıştır.
Yaptığı ve planladığı teknik nitelikli çalışmalarla, iyi bir temel oluşturmaya çalısan HÜMAK olarak, mağaracılığa ilgi duyan, doganin bir sır gibi sakladığı güzelliklere ulaşmak isteyen herkezi aramızda görmek istiyoruz. Bunun için yapmanız gereken, duyurular bölümünde belirtilecek olan günlerde yapılan toplantılarımıza katılmak.

!!! LÜTFEN !!!

GÖRÜNTÜDEN BAŞKA ŞEY ALMAYIN,
AYAK İZİNDEN BAŞKA ŞEY BIRAKMAYIN,
ZAMANDAN BAŞKA ŞEY ÖLDÜRMEYİN.
 

İletişim

Bu blogda yazar olarak yer almak ve katkıda bulunmak istiyorsanız, blog yöneticileri ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.



Blog Yöneticileri

HAKKINDA

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) 1988 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde araştırma ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.

AMAÇ

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu 'nun (HÜMAK) çok yazarlı resmi ve gayrıresmi paylaşım ortamıdır.

Kafasından bareti eksik etmeyen tüm mağaracıları aramızda görmekten keyif, zevk, haz ve gurur duyarız, hoşnut kalırız..