2 Şubat 2011 Çarşamba

Dönem sonu faaliyeti- DÜZCE YIĞILCA SARIKAYA MAĞARASI

YAZAN: Ferdi Uğurlu

28 ocak cuma günü;

beni bir telaş bir merak aldı ki sormayın arkadaşlar..nedenini zaten tahmin edebilirsiniz( ya son anda bir sorun olursa naparız la telaşı.. yusuf yusuf modu yani )

her neyse malzemeler toplandı ekip geldi araç geldi durun la birlikte gelelim derken araç yüklendi ve yola çıkıldı.(saat 22.00 ) zevkli bir yolculuk ve faaliyet olacağı daha ilk andan belli idi..

ilk molayı sincan da alkol alımı için verdik..bir güsel sigaralar içildi biralar şaraplar alındı ve herkesin gönlü pır pır ederken yola çıkıldı.(22.30 )

yolda bazılarımız eller havaya modunda olsa bile bazılarımız da çoktan rüya alemine girmişti.
muhabbet gırgır geyik şamata derken hava alma molası diye yine mola verdik ( 00.00 )

bu arada Deniz kızımızın şapkasıyla itinayla dalga geçildi..(zaten görmüş veya görememiş olduğumuz üzere o şapka kamp boyunca ortaya çıkmadı..yakılmış olacağı konusunda şüphelerim var.. oysa kamp için olmasa bile güsel bir şapka idi :D )

mola bitiminde Çağlar arkadaşımızın doğum günü vesilesi ile tulumba tatlısı çıktı ortaya..arabanın sallantılı gidişi yüzünden döke saça yedik hepsini... Çağlar'ım doğum günün kutlu olsun yeniden.

bu molanın ardından duraklama dönemine girmiş olacağız ki neden bilmem herkesi bir uyku hali sardı. rüyalar birbirine girmiş karman çorman bir hal almaya başlamıştı ki yine ara verdiiiik. . uyanııııııııın yemeeeeeeek yemeeeeeeeeeek naraları atarak herkesin rüyasının kabusu olup herkesi uyandırdım ve çorbacı mülayim' e girdik..işkembe 3 lira normal çorba 2.50 tatlı 5 lira .. kimse buradan ayrılmak istemese de o leziz çorbaları bırakıp araca yeniden doluştuk...çorbacı çorbaların tarifini vermese de bize bi güsel yol tarifi verdi..sağolasın mülayım usta (01.35-02.15 )

araç yeniden yola çıktı o köy senin bu köy benim yok buradan sağa, sola bak burada dere var la gocaman ( gps abi öyle dio olm) derken jandarma bulundu (03,00) kibarca bizi mağaraya götürmeleri rica edilecekti ki komutan karakolda yokmuş..zaten lazım olduğunda aradığın bir şey bulunmaz ya..yine aynı şey oldu ...bekledik bekledik muhabbet ettik yine bekledik bekledik..nöbetçiye al la yak bi sigara korkma komutan da yokmuş olm nolcak ki layn derken enseye şaplak bir yere parmak moduna girmeye ramak kalmıştı ki komutan geldi..(03,45)

bastık gittik ..yolda bizim aracın geri kalan yolu gidemeyeceği anlaşıldığında malzemeler jandarmanın aracına yüklenip kamp alanına kadar götürüldü.beklediğimize değmiş sanırım :D (05.00)

o karanlıkta uygun düz zemin bulunup çadırlar kurulmaya çalışıldı.kimisi aradığı düz zemini buldu kimisi bulamadı..bulamayanlar üzülmesinler söz size cennetten düz arsa alacam la :D çadırlar kuruldu ve şafak vakti doğrudan yatıldı(05.30 )..biz osura osura uyurken gün, o güzel yüzünü bize gösteriyordu..( bu önemli bir ayrıntıdır arkadaşlar çünkü faaliyet boyunca birdaha güneş yüzünü göstermedi..bizden utanmış olmalı ki hep bulutlar ardına saklandı, utangaç bir genç kız gibi bizi hep karşıdan izledi.. )

ilk ekip hani öncü olan( anümab emre ,şeyda, emrah, tahsin ) çoktan uyanmış ve mağaraya girme hazırlıkları yapıyordu.. uyanmış ama çadırımdan çıkmaya üşendiğim için çadırın içinden iyi niyetlerimi sunarak onları yolcu ettim. notlara göre 13.30 da mağaraya girmişler..ben biraz daha dinlendikten sonra çadırdan utana sıkıla çıktım..bide baktım ki çoktan ateş yakılmış ..kimileri uyanmış yemekler yenmiş bile..her neyse öncü ekip 16.10 da mağaradan çıktı ve ateş başında ki yerini aldı..tahsin' nin oyuncakları ile oynayıp hemen ardından mağara hakkında kısa bir bilgi aldık.. o kadar da zor bi mağara değilmiş la diye kendimizi avutup yemek yemeye yumulduk...yemekti çaydı kahveydi derken saat akşam 8 oldu ve diğer grup (anümab emre,peri,safa ezgi ve cem ) mağaraya girdi(20.10) o ara ateş canlandırılıp şeyda nın hazır getirdiği haşlanmış fasulye, bir güsel elden geçirilip sucuk eklenip bir güsel yeniden yapılandırıldı..(burdan anlaşıldığı üzere fasulye yapmayı bilmiyorum..ne yazcağımı bilemedim layn ) şahane olmasının yanında bazılarımıza kalmayacak kadar kısa bir süre içerisinde bitti.... ki bu ara birinci grup ta mağaradan çıkmıştı..(23.23)fasulyenin güselliği ile gözlerim büyülenmiş olmalı ki onları unuttum :D fasulye bittikten sonra yorgan gitti kavga bitti hesabı herkes bir yerlere dağıldı ve uyku moduna girdi..(buarada nereye yazacağımı bilemesemde çarli adında bir it geldi yanımıza..kampın neşe ve eğlence kaynağı olan bu köpek bizi korumacı tavrıyla gözüme girdi...ayrıca tencerelerde çıkmayan lekeleri tek dil darbesi ile çıkarabilen bu köpek her eve lazımdır )

pazar günü ikinci ekiple beraber uyanıp onları yolcu ettim.. 10 ..30 da mağaraya girdiler(şeyda turgay manolya serra emre ) onlar mağaradayken ben ve minik şopar kendimizi ateşe ve oduna verdik..sanki hayata geliş sebebimiz buymuş gibi durmaksızın odun kesiyor ve ateşi besliyorduk..neden bilmem adeta ateşe tapıyorduk .biz böyle abidik kubidik işlerle uğraşırken köyün sevimli nenesi bize kendi elleri yaptığı hiçbir katkı maddesi bulunmayan kocaman bir köy ekmeği getirdi..bu ekmek pek rağbet görmese de ben dahil olmak üzere bir grup ekmeği son gün bunu afiyetle yedik. bu arada ikinci grup mağaradan çıktı(13.45)

ikinci grup mağaradan çıkmış üstünü başını değişirken 3üncü grup mağaraya girme hazırlıkları yapıyordu..şeyda turgay manolya işleri gereği erken dönmek zorunda oldukları için gözyaşları ile onları uğurlarken bir yandan da üçüncü grubu davul zurna eşliğinde mağaraya sokuyorduk(15.00).(tahsin deniz çağlar ebru sücü anıl ) onlar mağaradayken hiç bir farklı olay olmadı..biz mağaradayken acaba farklı bir şey oldu mu diye merak eden varsa ( -ki yoktur ) merak etmeyin hiçbir olağan dışı şey olmadı..3üncü grubun çıkma saati yaklaşırken ne ekersen onu biçersin ilkesi ile mağaradakiler mağara birası götürmek aklıma geldi. yanıma şeref ve çağatayı alıp mağaradakilere bira götürmeye gittik..çıkış saatini biraz yalnış hesaplamış olmalıyız ki mağara ağzında uzunca bir süre onları bekledik...tam donma aşamasındayken mağaradan çıktılar ve bizi donmaktan kurtardılar:D (19,30) mağara birası güselce içilip bizde aynı ilgiyi istediğimiz özenle vurgulanıp kampa dönüldü..buarada 4 üncü grup hazırlanmıştı..bende hemen hazırlanıp biraz bişiler atıştırdıktan sonra mağaraya girdik (20,00) (emrah ahmet çoşkun derya alper ferdi) mağarayı anlatmak isterdim ama herkesin gidip görmesi gerektiği kanısındayım.. herneyse mağarada ilerlerken daha önceki gruplardan kimsenin görmediği bir kol buldum...içindeki oluşumlar şahane idi..50 metrelik bu kol sırf oluşumdan oluşuyordu..buarada bir süre durup fotoğraf çektik..(bknz : ferdi nü pozlar :D ) ardından mağarada ki gezimize dewam ederken mağaranın bitmek üzere olduğunu anlayınca çok üzüldük..ama son anda sifona vardığımızda yine bir koldan geçerek mağaranın dewam ettiğini gördük..böyle güle oynaya mağarada gezerken okkalı bir şamar gibi mağara yine bitti..zaten bizde hevesimizi almıştık ve geri döndük,.çıkışta bizi tahsin ve sücü bekliyordu..ne ekersen onu biçersin mantığım işe yaramış ve geri gelmişlerdi..çok teşekkür ederim. o biralar ve viski içimi ısıtması bi yana sizi orda görmek paha biçilemez bi duygu idi.

ardından kampa gidilip güselce yemek yenildi.. havai fişekler davullar zurnalar eşliğinde içme faslı başladı..abarttığıma bakmayın açılan her bira havavi fişek tokuşturulan her şise davul zurna gibi geliyordu bana..tabii tüm bunlar olurken ben çadırımda uyku moduna girmiştim bile :S gece nekadar uzun sürdü bilemem ama sabah 10 da kalkılıp çadırlar toplanıp etraf temizlenmeye başlandı..tabii tüm bunlar olurken gece içkiyi fasla kaçıran arkadaşlarımız uyanmamakta diretiyordu..onlara güsel bi kar banyosu yaptırdıktan sonra uyandırabildik.

herneyse güselce kamp toplandı ..köyden gırgır taktak römork adı hernyse araç çağrılıp malzemeler yüklendi ve köye doğru yola çıkıldı.. malzemeler araca yüklendi ve ardından köy kahvesinde hızlı bir kahvaltı yapılıp çaylar içildi..buarada emrah ın kayserililiğini gösterip biz 60 çay içmedik usta die kahveciye arıza yapması görülmeye değerdi..herkesin içtiği çayları tek tek hesaplayan emrah sonunda kahveci ile orta yolu bulup uygun fiyata anlaştı.

ardından köyün dik yolunda köy çocuklarının kızakları ellerinden alınıp bi güsel kayıldı ::D bu esnada bol bol resim çekildi..ve en son toplu resim çekilip araçlara doluşuldu... ben emrelerin arabasında yol alırken diğer araçta şopar kardeşler tarafından bir kusmuk şov olmuş.. kaçırdığıma üzüldüm doğrusu..ama cem in üst başı kusmuk içinde olduğunu görünce bu kareyi kaçırdığım için fotograf makinem olmadığı için kendime de ayrı kızdım.. kısa bi temizlikten sonra yola dewam edilip yine mülayım çorbacı da mola verildi..paralar çekildi çorbalar içildi sigaralar yakıldı ve ardından yola dewam edildi..dönüşte 0-6 yaş arası oyunlar bol bol oynanırken bazılarımız yine uyuyordu.. milletin uykusu dağılsın die şimdi hatırlayamadığım bi yerde çay molası verildi.. moladan sonra biraz uyku biraz oyun derken birde baktım ki angara ya gelmişik bile.malzemeler odaya bırakıldı ve bir faaliyetin daha sonuna gelinde sayın arkadaşlar..

son olarak


iki gündür üşüyorum..
üşüdükçe çişim geliyor, gidip işiyorum..
işedikçe vücudum ısı kaybediyor, daha çok üşüyorum ..
enteresan bi döngüye girdim..
çıkamıyorum..
(t. BAŞ )

7 yorum:

wamfux dedi ki...

elimde resimler olsaydı bide sonuna şöyle bi güsel resim koymak isterdim ama olmadı işte.....hatalarım varsa düzeltirseniz sevinirim

wamfux dedi ki...

bide anıl şeref ve cem in su almaya gittiklerini yazmamışım.o ara mağaradaydım..hepsine çok teşekkür ederim.

Manolya Calisir dedi ki...

o 50 mt'lik kol komple beyaz sarkıtlardan oluşuyor ise ben de senden ayrı bir grupta girdiğimde gördüm ben de gördüm ben de

turgay baş dedi ki...

eline sağlık ferdiciğim.. pek güzel olmuş.. bazı yerleri biraz karıştırmışsın, özellikle fasulye faslını, amaolsun.. senin kafanın karışıklığı da güzel :)

ama şunu eklemeden geçemeyeceğim kusura bakma, çorbacı mülayimin çorbaları pek de leziz değildi.. işkembesinden içtim, notum 10 üzerinden en fazla 5 olur, seni kırmamak için belki 6 yapabilirim..

Huzursuz dedi ki...

çok şahanesin ferdi, pek beğendim bunu.Ana sayfa başarını kutlarım canım.

şeyya dedi ki...

ilk grupta şerefte vardı le feğğrrdim=) eline sağlık=)

wamfux dedi ki...

şimdi yeniden okudum da hala yanlışlarım ve unuttularım var..ama sz bulun ben söylemicem :D
o an çok aç olduğumdan olsa gerek ki bnm için çorba 10 üzerinden ni 8.7 alırdı.. :P

 

İletişim

Bu blogda yazar olarak yer almak ve katkıda bulunmak istiyorsanız, blog yöneticileri ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.



Blog Yöneticileri

HAKKINDA

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) 1988 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde araştırma ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.

AMAÇ

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu 'nun (HÜMAK) çok yazarlı resmi ve gayrıresmi paylaşım ortamıdır.

Kafasından bareti eksik etmeyen tüm mağaracıları aramızda görmekten keyif, zevk, haz ve gurur duyarız, hoşnut kalırız..