29 Haziran 2019 Cumartesi

Mağaralar Bitmez, Biz İnemeyiz

İbradı / Başlar Köyü Ekspedisyon Anısı (19-23 Nisan 2019)


Bölge: Akdeniz
İl: Antalya
İlçe: İbradı
Köy: Başlar Köyü
Faaliyet Tarihi: 19-23 Nisan 2019
Anıyı Yazan: Rumeysa Toper
Faaliyet Sorumluları: Melike Özbayrak, Kerem Ceyhan, Mert Eren


Ekspedisyon kelimesinin anlamı nedir? Ekspedisyon, özel bir amaçla yapılan, görece zorlu, belki uzun bir yolculuktur. O zaman faaliyetin şu şekilde bir resmini çıkarabiliriz; Konu: Bir grup Hümaklı'nın ekspedisyon faaliyetinde yaşadıkları. Ana fikir: Keşfetmek arzusu. Giriş: Bir grup Hümaklı kamp alanına varır. Yuvasını kurar, nefeslenir ve keşfe hazır hale gelir. Gelişme: Sürprizlerle dolu dağlara, el yaralayan kayaçlara, ağrıyan dizlere aldırmaksızın arar durur Hümaklılar. Sonuç: Üç gün süren amansız bir arayışın ardından bulmayı istedikleri şeyi kısmen bulurlar. İçlerinde kocaman bir heyecan, bir de bir türlü dur durak bilmeyen keşfetmek arzusu.


Bu resmi çıkardım çünkü anıyı kişi, olay ve bağlam çerçevesinde yazmak istemiyorum, şiir tadında yazmak istiyorum. Zira bu resim kalbimde asla unutmayacağım bir yerde yuvalandı, Hümaklılar gibi. Dört gece dört gün yaşanan her bir an, her bir anı, her bir insan aklıma, kalbime, ruhuma kazındı. Ana fikir buydu ya, keşfetmek arzusu, peki bu ne demekti? Yolda olmak. Varış yerinin değil, yolculuğun kendisinin bize huzur verişi bu. Aşk gibi.


Bu yüzden ekspedisyon, bir yolculuk. Yolculuklarda hikayeler asla bitmez. Her şey çok dinamiktir. İnsanlar değişir, yollar değişir, duygular değişir. Gelgelelim her şeyin bir sonu da vardır. Mağaraların dibine inilir mesela, bir noktadan sapmaksızın ilerlendiğinde o noktaya geri dönülür örneğin ya da çok sevdiğin bir şey kaybedilebilir sonra dünyanın en derin noktası 10 km kadardır. Çok basit bir kuraldır bu. 



İşte sonsuzluk tam da bu an başlar. Çünkü insan kaybedince kaybetmiyor aslında, sonuna geldiğinde sonuna gelmiş de sayılmıyor ya da aynı noktaya dönmüyor sapmadan ilerleyince; içinde bir kıpırtı olmadığında kaybediyor insan, hissettiği o pürüzsüz mutluluğu unuttuğunda, ancak o zaman sonuna geliyor ya da hep aynı noktaya dönüyor.





R*

0 yorum:

 

İletişim

Bu blogda yazar olarak yer almak ve katkıda bulunmak istiyorsanız, blog yöneticileri ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.



Blog Yöneticileri

HAKKINDA

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) 1988 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde araştırma ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.

AMAÇ

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu 'nun (HÜMAK) çok yazarlı resmi ve gayrıresmi paylaşım ortamıdır.

Kafasından bareti eksik etmeyen tüm mağaracıları aramızda görmekten keyif, zevk, haz ve gurur duyarız, hoşnut kalırız..